Oktatás és nagyvállalat partnerek a szakemberképzésben

2016. december 8., csütörtök

Együttműködési megállapodást írt alá az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. és a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, hogy elősegítsék a dél-alföldi régióban élő fiatalok számára a piacképes szakképzettség megszerzését. Az erről szóló dokumentumot az Európai Szakképzési Hét alkalmából írták alá.

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. munkatársai a jövőben részt vesznek az iskola pályaorientációs rendezvényein, és lehetőséget teremtenek arra, hogy a diákok minél többet megtudjanak a műszaki pályákról. A dérisek szakmai látogatást tehetnek majd a Társaság telephelyeire, hogy ily módon is képet kapjanak a villamosenergia-szektor kínálta munkalehetőségekről. A diákoknak rendhagyó órákat szerveznek a szegedi Elektrotechnikai Múzeumba, ahol a villamos szakma múltjával ismerkedhetnek meg. Az iskola pedig részt vállal a múzeum látnivalóinak továbbfejlesztésében.

Az együttműködés a duális képzési modellt szem előtt tartva kiterjed arra is, hogy a szakgimnázium és szakközépiskola valamint a hálózati elosztó társaság közösen dolgozzák ki az oktatott villamosipar és elektronika ágazat szakmai gyakorlatának programját.

A Felek elkötelezettek a régió gazdasági-társadalmi viszonyainak fejlesztésében, ezért támogatják a fiatalok szakirányú továbbképzését. Ezért további háromoldalú megállapodások megkötését kezdeményezik a felsőfokú képző intézményekkel. Ehhez biztosítják a megfelelő szakgimnáziumi képzést, a duális felsőfokú képzéshez szükséges régiós gyakorlóhelyet és a fiatal diplomás pályakezdők régióban való elhelyezkedését.

A partnerségi megállapodás aláírásakor mind az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. ügyvezetője, Tóth József, mind Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Vargáné Szőke Márta kiemelte, hogy a magasszintű szakképzés mellett a cél, hogy a végzett diákok a dél-alföldi régióban helyezkedjenek el.

Az EDF DÉMÁSZ régóta elkötelezte magát a szakképzés támogatása mellett. Társaságunk egyedülálló képzési programot indított el 2012-ben a hálózatszerelői utánpótlás megteremtésére, amely lehetővé teszi, hogy saját „nevelésű” munkatársakkal tudjuk biztosítani a korszerű hálózatüzemeltetéshez értő szerelők utánpótlását.

A Jedlik Ányos Képzési Központban a villanyszerelő képesítést megszerzett hallgatók egy évig a hét három napján körzetszerelőként dolgoznak, két napra pedig újra az iskolapadba ülnek. A villamosenergia-hálózat építésével és üzemeltetésével, valamint a munkabiztonsággal kapcsolatos szakmai tárgyak mellett gazdálkodási, informatikai, kommunikációs és nyelvi képzést kapnak.

Kérjük, ha tetszett a bejegyzés oszd meg másokkal is: