A Nobel- Díjas Kém könyvbemutatója

Fecsegő – Oláh István László cikke

A Nobel- Díjas Kém könyvbemutatója, avagy a fellebbentett fátyol…

Az igazgatónő a megnyitójában kiemelte a könyvbemutatók jelentőségét, ami gigantikusan elérte az iskolákat is… Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik ezekre a kulturális-irodalmi eseményekre.

Wisinger István – volt kollégám- kifogta a halat az óceánból. Egy remek témát feszegetett, ami rég óta érdekelte az országot s a világot.

Úgy gondolta, ez megér egy misét. Tényfeltáró újságíróként – oknyomozó- Amerikába ment Szent-Györgyi Alberthez és kérdésekkel ostromolta. Érdekfeszítő elemek kerültek a külszínre. A „bizonyítékot” diafilmen láthatta a nagy publikum. Meg kell jegyeznem, közel 16 iskolából érkeztek a diákok s közel ötszázan vettek részt a könyvbemutatón!

Vargáné Szőke Márta igazgató asszony– Déri szak-középiskola- megérezte a siker ízét. Lehetőséget adott a diákoknak, valamint  Szegednek, hogy közelről ítéljék meg a professzor életét, munkásságát. Ki kell emelnem, hogy a Nobel- Díjas professzornak az otthona, az élettere a középiskolában volt és innen startolt a Nobel Díj felé. A közönség megismerhette az életterét, mind a munkája, mind az otthona vonatkozásában.

Az író munkájában több szegedi viszonylat elemei fedezhetők fel. Elmondása szerint gyakorta lent járt szegeden adatgyűjtés tekintetében, amit anekdotákkal egészített ki, mivel így tudta megvilágítani Szent- Györgyi professzor diszharmóniáit, vívódásait, amit permanensen élt meg a professzor Amerikában.

Imádta szeretett városát, szegedet. Ám egyre jobban erősödött a nácizmus ereje…

Pista barátom könyve rendszerezetten, aprólékosan épült, s minden adatgyűjtés élménye érezhető a tollán. Az akkori politikai vezetőkről fellebbentette a fátylat, láttatta a homályos részleteket, érzékeltette a különbséget nyugat s kelet között. Nemcsak a gazdagság, hanem a kultúra területein is.

Neki megadatott, hogy személyes beszélgessen Prof dr. Szent – Györgyi Alberttel, aki feltalálta a C vitamint, és sokan nem tudták, hogy a rák ellenszerét is felismerte, csak nem maradt ideje befejezni a művét, mivel Isten magához szólította. Azonban, annyit elárult halála előtt, valamint a munkájának- kísérleteinek érdemi elemeit  átadta a legközelebbi munkatársának,- sajnos a kolléga nem tudta befejezni a kutatást .

A felfedezés, a kutatás, a kísérletek, a betegségek kialakulása, annak gyógyításának kulcsa a természetből fakad s főleg a növényeket kell faggatni… hisz ők is beszélnek csak mi nem értjük meg.

  1. december 10

-oil-

A Nobel- Díjas Kém könyvbemutatója,- Déri Miksa Szakgimnázium és szak-középiskolában – avagy a fellebbentett fátyol…)))) The Nobel Prize winning Spy book presentation – Deri Miksa Vocational High School and specialist in high school – or the appeal has veil …

Kérjük, ha tetszett a bejegyzés oszd meg másokkal is: