Déris diákok kalandja az SZTE Rektori Hivatalában – Különleges könyv jelent meg Szent-Györgyi Albert életéről

Izgatottak lettünk, amikor magyartanárunktól megtudtuk, hogy a Dugonics téri egyetemi épületbe megyünk egy előadásra. A Szegedi Tudományegyetem a 2017. évi Szent-Györgyi Emlékév programjaként mutatta be a Szent-Györgyi Albert Magyarországon című könyvet 2017. november 29-én az SZTE Rektori Épület Átriumában. A bemutatón iskolánk, a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai és tanárai is jelen voltak. A 20 diák és 4 kísérőtanár méltón képviselte intézményünket. Mielőtt beléptünk az épületbe, a lépcsőn egy csoportképet készítettünk a tudós szobrával. A fényképekről ismert kedves pillanatot tette időtlenné a mosolygós-kedves nézésű szoborral az alkotója. Az automata kapun belépve kissé megilletődtünk. Többen itt fogunk továbbtanulni, s mi most itt vagyunk…

A könyvíró párost Újszászi Ilona újságírónő kérdezgette, ő volt az est háziasszonya. Marton János és Pap Kornélia a könyvbemutatón sok mindent elárult nekünk, mint például azt, hogy milyen céllal írták meg a művet, vagy azt, hogy mi minden motiválta őket az anyaggyűjtés éveken át tartó munkálatai vagy éppen az írás során. A könyv egy ismeretterjesztő mű, amit 31 éven át szerkesztettek és most 2017 novemberében végre megjelent. Az előadást vetítés kísérte, olyan fotókat láttunk, amelyek kuriózumnak számítanak, mert eddig rejtve voltak a nagyközönség elől. Jó pár fotón felismertük iskolánk épületét is. Elsőként láthattunk és hallhattunk eddig ismeretlen apró részleteket Szent-Györgyi életéről, a tudós tevékenységeiről az egyetemi és középiskolai fiatalság aktivizálásával kapcsolatban. Megismertük a Nobel-díj megnyeréséhez vezető kaland részleteit is, érdekes sztorikat tudtunk meg a Nobel-díj átadásának körülményeiről, illetőleg Szent-Györgyi családi kapcsolatairól. Az előadást különlegessé tette a szerkesztése, azaz az újságírónő felváltva kérdezgette az írókat. A bemutató végig közvetlen hangvételű volt, az írók örömmel válaszoltak a közönség kérdéseire.

A beszélgetés után egy kiállításra invitáltak bennünket, amely különlegességét az adta, hogy a könyv felnagyított lapjaiból, képeiből ás szövegeiből állt. A nézelődés után elindultunk felfedezni az épületet. A szőnyeggel borított lépcsőházban illetődötten mentünk fel a második emeletre, ahol Szent-Györgyi utóéletéhez újabb adalékokkal találkoztunk. Például az egyik vitrinben a C-vitamin számos nyelvű dobozát láthattuk.

A rendezvény végére mindenki egy kicsit közelebb került Szent-Györgyi személyéhez, büszkeség töltött el bennünket, hogy nem is olyan régen még a mi iskolánkban végezte munkáját, amelyhez kapcsolódva vehette át 1937-ben a Nobel-díjat. Az épületből kifelé menet újra rápillantottunk a szoborra, majd elköszöntünk egymástól. Amikor hazaértünk, egy C vitamint vettünk be, mert kissé eláztunk az esőben. Ekkor tudatosult bennünk, hogy Szent-Györgyi része az életünknek!

Jávorkai Soma és Papp Dávid

  1. b

Kérjük, ha tetszett a bejegyzés oszd meg másokkal is: