Gyakran Ismételt Kérdések – Szakképzés

Tartalom

 

Jelentkezhetek-e érettségivel egy éves technikus képzésre?

Sajnos nem, az érettségivel, illetve nem szakirányú szakmai érettségivel csak kétéves képzés keretében lehet megszerezni a technikus bizonyítványt.

Mi számít szakirányú érettséginek?

A CAD-CAM informatikus és Műszaki informatikus képzés esetében Informatika ismeretek tantárgyból, Gépgyártástechnológiai technikus és Mechatronikai technikus esetében Gépészet tantárgyból, Automatikai technikus esetében Villamosipar és Elektronika tantárgyból tett érettségi vizsga fogadható el szakirányú érettségi vizsgának.

Azok, akik régebben érettségiztek és az érettségi mellé szakmunkás bizonyítványt kaptak, azok esetében egyedi elbírálás lehetséges, ha a végzettségük megfelelésével kapcsolatban az Oktatási Hivatal állásfoglalását csatolják a jelentkezéshez.

 

Szükséges-e orvosi alkalmassági a szakképzőévfolyam megkezdéséhez?

Igen, szükséges. Az alábbi oldalon tud tájékozódni az alkalmassá nyilvánítás feltételeiről: http://derimiksa.hu/kepzesek/orvosi-alkalmassagi-vizsgalat/

 

Hogyan tudhatok meg többet a választható szakmákról?

Ezen az oldalon ( http://derimiksa.hu/kepzesek/ )  igyekeztünk összegyűjteni a szükséges információkat, de szeretettel várjuk nyílt napjainkon is, ahol személyes benyomásokat is lehet szerezni az oktatásról. Nyílt napok: http://derimiksa.hu/jelentkezes-szakkepzo-evfolyamokra/

Hogyan tudok jelentkezni az általam kiválasztott képzésre?

Elektronikusan a http://derimiksa.hu/jelentkezes-szakkepzo-evfolyamokra/ oldalon keresztül. Az űrlapon meg kell adnia az alapvető személyes adatokat, a végzettségre vonatkozó információkat és meg kell adni a választott szakot. Az űrlap kitöltésével kap egy automatikus emailt, amely azűrlap adatait tartalmazza. A beiratkozás előtt fog kapni a tanulmányi irodától egy újabb emailt, amely a beiratkozással kapcsolatos tennivalókat fogja tartalmazni, kérjük az abban foglaltak betartását!

Akkor is ingyenes az OKJ, ha már van diplomám?

Igen, ugyanolyan feltételekkel szerezhettek szakmát, mint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük.

Az OKJ-val fogynak az államis féléveim?

Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe.

Ha elvégzem az OKJ-t, kaphatok érte pluszpontot az egyetemi felvételin?

Igen, ha az adott szakirányon tanul tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphat.

Kaphatok-e ösztöndíjat?

Igen.  Az ösztöndíj feltételei:

  • A „hiányszakmákat” tanulók kaphatnak ösztöndíjat, ezen szakmák közül jelenleg a Gépgyártástechnológiai Technikus, a Mechatronikai Technikus, Gépi forgácsoló szakmákat lehet a Dériben tanulni.
  • Nappali tagozatos oktatásban való részvétel.
  • Megfelelő tanulmányi átlag.
  • A technikusi képzésben a képzést lezáró vizsga évében, a gépi forgácsoló képzésben mindkét tanévben jogosultak a tanulók ösztöndíjra.
Kérjük, ha tetszett a bejegyzés oszd meg másokkal is: