Dolgozz Szegeden, tanulj Miskolcon! (Miskolci Egyetem Anyagtudományi Kar, Szegedi Öntöde, O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.)

Duális anyagmérnök képzés a Szegedi Öntöde Kft-nél.

2016. november 24-én a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának oktatói, valamint a Szegedi Öntöde Kft. (Szeged) munkatársai tartottak a duális képzésben rejlő lehetőségekről tájékoztató előadást, valamint az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. (Orosháza), mint leendő duális partnervállalat is bemutatkozott.

Az előadáson bebizonyosodott, az anyagmérnökök munkájára, az általuk előállított termékekre napjainkban egyre nagyobb szükség van, hiszen az innovatív anyagok, korszerű technológiák fejlesztése a záloga a modern társadalom high-tech eszközeinek. Az anyagmérnökök által használt és fejlesztett anyagtípusok lehetnek fémesek (pl. acél, vas, alumínium, magnézium, réz, arany), illetve nem fémesek (pl. kerámiák, szilikátok, polimerek), de közös bennük, hogy hozzáértő mérnököknek kell ezen anyagokat tervezni, gyártani, ellenőrizni, minősíteni.

Mai napiimg_3775g kiemelten fontosak a magyar ipar húzóágazatai számára a hagyományosnak mondható technológiák (pl. öntészet, kovácsolás, hengerlés, metallurgia, fröccsöntés, kerámiagyártás), de a legnagyobb hozzáadott értékű termékek napjainkban már úgy valósulnak meg, hogy azoknak először csak az elvárt tulajdonságát ismerjük, és magunk „házasítunk” hozzá anyagokat (pl. karbonszállal erősített alumínium kompozit, vagy a rendkívül könnyű fémhab).

Az előadás kiemelt témája volt a DUÁLIS KÉPZÉS.
A duális képzés a továbbtanulás előtt álló diákok számára kiváló lehetőség arra, hogy már most, a felsőoktatási jelentkezésükkel egy időben tegyenek egy nagy lépést a későbbi munkaerő-piaci érvényesülésimg_3781ük érdekében. A munkaerő-piacra lépő frissdiplomások – nem megalapozatlan – félelme ugyanis, hogy a folyamatos innovációban lévő, profitorientáltan működő cégek azonnal használható gyakorlati tudást várnak el egy-egy állás betöltéséhez. Az ipari és gazdasági élet szereplőinek, valamint az egyetemek szakembereinek összefogásából létrejövő duális képzés azonban megadja a választ a pályakezdőkkel szemben támasztott, korábban lehetetlennek tűnő igényekre: a duális képzés végén a friss diploma, több éves szakmai gyakorlattal párosul!
A hallgatók az új képzési formában tanidejük felét töltik az egyetemen, ahol választott szakmájuk elméleti alapjait sajátíthatják el, a képzés másik felében pedig az adott szakmához úgyimg_3790szintén elengedhetetlen gyakorlatot immár valós munkakörnyezetben, az általuk választott partnervállalatunk
nál szerezhetik meg. A végzést követően ugyanakkor jó eséllyel stabil munkahelyhez is juthatnak, hiszen az évek során bedolgozhatják magukat fogadó cégeikhez (amelyek pedig tényleges igényeiknek megfelelően formálhatják saját munkaerő-utánpótlásukat).
Az egyetemi tanulmányok finanszírozását szintúgy megoldhatja az új rendszer, amíg ugyanis a hallgatók az egyetemen ösztöndíjat, addig a fogadó cégeknél munkájukért (az év mind a 12 hónapjában) bért kapnak.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán az anyagmérnök alapszakhoz 49 partnervállalat csatlakozott duális képzőhelyként, melyek közül fontos kiemelni a Szegedi
Öntöde Kft-t. Amennyiben ezen céget választják a szegedi diákok duális képzőhelyként, akkor azzal az év felében, évente 26 héten keresztül Szegeden folytathatják egyetemi tanulmányaikat.img_3796

Az anyagmérnök alapszakon több specializációban (régi nevén szakirány) tanulhatnak a diákok, a vállalatok közül a Szegedi Öntöde Kft. duális képzőhelyként a Járműipari öntészeti specializáció ke
retében érhető el, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. lehetséges gyakorlati képzőhelyként pedig a Hőenergia és Szilikáttechnológia specializációban választható. A képzésről bőveb
ben a Kar tájékoztató füzetében olvashatnak az érdeklődők. A tájékoztató előadás keretében a vállalatok üzemlátogatásra invitálták a fiatalokat.

Hogyan lehet jelentkezni a duális képzésre? Február 15-ig be kell jelölni a www.felvi.hu oldalon (kizárólag elektronikus formában lehet jelentkezni a felsőoktatásba!) a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának anyagmérnök alapképzését (sem specializációt, sem a duális képzést nem kell jelölni), illetve első körben január 31-ig jelentkezni kell az adott vállalathoz felvételi elbeszélgetésre. (Jelentkezni vagy a kar honlapján, vagy a vállalatoknak küldött e-mailben lehet.) Amennyiben mind az egyetemre, mind a vállalathoz pozitív eredménnyel zárul a jelentkezés, akkor a hallgató szeptembertől duális képzésben vesz részt.

Az előadás keretében a Műszaki Anyagtudományi Kar ún. „Anyagtudományi School Túra” tudománynépszerűsítő programsorozatából is láthattak ízelítőt a diákok: a bemutató kísérletek során folyékony nitrimg_3811ogénnel csalogatták be a tojást a csőbe, folyékony nitrogén, mágnes és
szupravezető segítségével a „Vissza a jövőbe!” című film légdeszkáját elevenítették meg a kar oktatói, valamint a diákok ceruzaelem, mágnes, lakáskulcs és rézdrót segítségével villanymotort is építhettek. Hallgatóink láthatták, amint a hangot vascsőből pohárba töltik, majd újra vissza a csőbe. A legbátrabb érdeklődők pedig -196 °C-os cseppfolyós nitrogénnel is hűthették a kezüket.

A Miskolci Egyetem 2016. december 1-én és 2-án tartja Nyílt Napjait, ahol szeretettel várják az iskolák diákjait, illetve természetesen a szülőket is!

Bővebb információ képzésünkről a Műszaki Anyagtudományi Kar honlapján található:
www.mak.uni-miskolc.hu/felveteli