Comenius Iskolai Együttműködés (E-spuma) 2013-2015

espumalifelong

Az E-spuma projekt az egész életen át tartó tanulás program, Comenius Iskolai Együttműködések alprogramjának keretében valósult meg. Az espuma spanyol szó, amelynek a jelentése hab. Ferran Adriá, az egyik leghíresebb szakács a világon készített először habosított ételt. A professzionális konyhákon használt habszifon kisméretű, habpatronnal működő. Nagyobb gépek nem kaphatók a piacon. A projekt célja egy közepes méretű, ipari habosító gép elkészítése volt egy hozzá tartozó receptkönyvvel. Fontos célunk volt még az egészséges életmód népszerűsítése a természetes alapanyagokat felhasználó mikrobiotikus étrend szemléltetésével. A boltban kapható készülékektől eltérően egy nagyobb űrtartalmú, hajtógáz üzemű, enyhén szemcsés állagú anyagok habosítására alkalmas gép megvalósítását tűztük ki célul. A habosító géppel készíthetünk desszerteket, zöldség vagy hús habokat előételekhez, főételekhez, köretekhez. A projektfelelős német partner a projekt koordinálása mellett vállalta a hajtógáz palackhoz való csatlakozását és kialakítását. A szlovák partner vállalta a keverőtartály elkészítését, az olasz partner a keverőrendszer elkészítését, a cseh partner az ipari design kialakítását, az észtek a weboldal és a logó tervezését, a portugálok a receptkönyv összeállítását, a norvégok az adagoló felület elkészítését. A magyar iskola az adagoló rendszer tervezését és kialakítását vállalta magára. A projekttalálkozók 2-3 hónaponként kerültek megrendezésre, ahol a partnerek prezentációk keretében ismertették az addig elvégzett munkát a többi partnerrel. A megbeszéléseken az elvégzett feladatokat kiértékeltük és a szükséges módosításokat megbeszéltük. A találkozók a következő találkozóig elvégzendő feladatok meghatározásával értek véget. Az Espumátornak keresztelt gép elkészült és felavatása Németországban sikeres volt.

The project E-spuma has been implemented as Lifelong Learning Programme, Comenius School Partnership sub-programme. . Espuma (Spanish for foam) is a culinary foam invented by one of the best cooks in the world, Ferran Adrià. The espuma dispenser which is normally used in professional kitchens is a small-scale device equipped with gas cartridges. Bigger models are not available on the market. The aim of the project was to create a medium-sized industrial machine with a matching recipe booklet. Another important objective was to promote healthy lifestyle, to show microbiotic diet which uses organic ingredients. Unlike foam dispensers available in shops, we planned a bigger, gas-driven e-spuma maker of a larger capacity, suitable for grainy texture materials as well. The device can be used for making sweet foams for desserts, meat foams for main dishes or vegetable foams for starters and side dishes The German project partner also responsible for the coordination of the project worked on the gas fuelling system. The Slovak partner produced the mixing tank, the Italian partner prepared the mixing system, the Czech partner developed the industrial design, the Norwegians planned a tray and grid system to the machine, the Estonians created the website and designed the logo, the Portuguese compiled the recipe book. The Hungarian school designed and manufactured the feeder system. Project meetings were held every 2 or 3 months when partners made presentations of the work done so far. At the meetings partners evaluated the tasks performed and discussed the necessary changes. The meetings always finished with discussing the tasks to be done until next meeting. The machine, the project product was successfully completed, baptised as Espumator and shown to the public at the final presentation held in Germany.

Tervek / Design Files