Iskolánk ismét elnyerte a Színházbarát Iskola címet!

Idén második alkalommal nyerte el a Szegedi Nemzeti Színház által meghirdetett, a szegedi és Szeged környéki általános- és középiskoláknak ajánlott címet a  Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma.
A dérisek vásárolták a legtöbb színházbérletet (127-et) a szegedi középiskolák közül, így elnyerték ismét a Színházbarát iskola címet. A színház decemberi sajtótájékoztatóján vehette át az oklevelet az iskola igazgatónője, Vargáné Szőke Márta, és Kottner Viktória tanárnő, a projekt koordinátora.
A tanárnő szerint eredményességüknek az a titka, hogy a Déri tantestületének nagy része megfogalmazva vagy csak alkalmazva vallja:

 a műszaki-, természettudományos- és humán kultúra egymást feltételező műveltségterületek. Véleménye szerint a színházba járás ünnep, életforma, amelyhez szoktatni kell az otthonról ezt az értékrendet egyre kevésbé hozó diákokat. Tudniuk kell, hogy ilyen szituációban hogyan illik viselkedni, s ez is segíti majd érvényesülésüket, felnőtt társadalmi szocializációjukat.
A diákok ugyan keveset olvasnak, de a színházban irodalmi alkotásokkal – s ami ennél fontosabb: irodalmi nyelvvel, emberi szituációkkal, gondolatokkal, konfliktuskezeléssel találkozhatnak.
A déris tanárok, a tanári személyiségek hitelességét bizonyítja a sok bérlet…
A Színházbarát iskola cím elnyerésével az iskola nevelőtestületének minden tagja (másodmagával) meghívást kap egy-egy színházi előadásra, illetve a diákok betekinthetnek a színház kulisszái mögé is.
Kottner Viktória tanárnő reményei szerint a Déri a jövő tanévben (színházi évadban) is meg fogja kapni a kitüntető címet.