TURÁNI ANTAL (1946 – 2018) EMLÉKEZETE

Gyászolunk. Gyászoljuk egykori diákunkat, tanárunkat, kedves kollégánkat.

Turáni Antal 1964-ben végzett iskolánkban, akkori nevén a Déri Miksa Gép- és Villamosipari Technikumban, s 1997-ban tért vissza az alma mater falai közé immár mérnöktanárként rendkívül egyedi, változatos szakmai karrierje betetőződéseként.

Az életút fontosabb állomásait soroljuk csak fel.

A déris technikumi érettségi és a sikeres felvételei vizsga után a BME Gépészmérnöki Kara következett, járműgépész szakon. Már munka mellett szerzett ugyanezen egyetemen hegesztő szakmérnöki diplomát, amit felsőfokú szakképzés keretében kiegészített európai és az egész világra kiterjedő hegesztőmérnöki képesítéssel. Következett a menedzserképzés, majd a mérnöktanári diploma.

 

 

1969-től dolgozott mérnökként, műszaki fejlesztőként, műszaki vezetőként több cégnél (a tanári pálya előtt kilenc munkahelye volt). Mindig volt valami plusz, valami több, mint amit egy munkahely általában jelent az embernek. Tipikus kutató, felfedező alkat. Az örök nagy szakmai szerelem az autó – technikai kihívásként vagy sporteszközként. Az 1990-es években a hódmezővásárhelyi Hódgép, majd az abból kiváló Puli Kft. fejlesztőmérnökeként  a „Puli” városi kisautó egyik tervezője, s e minőségében az 1992. évi BNV-n az Ipari Formatervezési Nívódíj díjazottja. A Tisza Volánnál töltött évek alatt szakmai segítőként munkatársa volt a Volán neves autocross versenyzőjének, Darázs Antalnak.

 

 

A sport nemcsak a műszaki tudományokkal összefüggésben volt része az életének. Fiatal korában előbb versenyzőként, majd szervezőként vette ki részét Szeged (a Vízitelep…) vízi sportjából (kajakozott, evezett). Sőt: 1970-71-ben edzőként segítette a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu SK munkáját. (Első munkahelye, a Dél-kőrösi Vízgazdálkodási Vállalatnál végzett munkája mellett.) Íjászkodott is. 2015-ben még indult Hódmezővásárhelyen a Kun László Íjász Emlékversenyen.

 

 

Három idegen nyelven bírt kommunikációs készségekkel.

Imponáló életpálya. Változatos, teljes élet.

A gyakorlatban alkalmazott elmélet, praktikusság, pragmatikusság, innováció, a jól értelmezett érvényesülés mikéntje, a versenyszféra írott és íratlan szabályainak ismerete, a folytonos megújulás és alkalmazkodás, a szakmai frissesség  mint a felszínen maradás alapfeltétele – kell-e korszerűbb és hasznosabb tudás a XXI. századi fiatal szakmunkásoknak, technikusoknak, mérnököknek?! Ki képviselhette volna hitelesebben ezt az értékrendet, szemléletet a diákok előtt, mint Turáni tanár úr?! Erről szólt az élete.

 

Pedagógusként megértő és elnéző volt, szaktanárként igényes.

Személyiségét a csöndes derű jellemezte, egyszerre volt epikureista és sztoikus: a lélek szélcsendje, az élet örömeinek értékelése ugyanúgy része volt szemléletének, mint a bölcs beletörődés a megváltoztathatatlan dolgokba. A gyarlóságainkat megértő, azokat ember-voltunk részeként elfogadó személyisége, magatartása tette kedvessé őt diákjai, kollégái előtt egyaránt.

 

Ez a világszemlélet lehetetett a háttere kedvenc szabadidős elfoglaltságának, a természet nyugalmába elvonulásnak, a horgászásnak is (persze, a legjobb barátokkal…). Ezek alapján nem meglepő, hogy kedvenc ifjúsági regénye a Tüskevár volt. Ahogy Tutajos az Élet hol nyugodt, hol viharos vizein próbált irányt, célt találni, elérni, úgy most Ő átevezett az örök vizekre. Jó szelet, nyugodt hullámokat, kedves Tóni!

Kérjük, ha tetszett a bejegyzés oszd meg másokkal is:

Author: admin2