SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052 | 6724 Szeged, Kálvária tér 7.

Intézmény logo

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Technikumi és szakképző iskolai oktatás

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok.

A szakképző iskolában 3 éves képzésben vehetnek részt a szakmai oktatás e formáját választó fiatalok. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák, és akár a technikumi képzés felé.

A technikumban 5 éves a képzés időtartama. Ebből az első 2 év az ágazati alapoktatás, amelyet a technikumban is alapvizsga zár.

A tanulóknak a jelentkezéskor tehát elég az ágazatot megjelölniük. A közös ágazati alapok megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy mely konkrét szakmát szeretnék a szakképző iskolában 2, technikumban 3 éves szakirányú oktatás során elsajátítani. A szakirányú oktatás cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben megvalósuló duális szakmai oktatás keretében, vagy ilyen lehetőség hiányában az iskola tanműhelyében zajlik. 

Miért válasszam a szakképzést?

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból az oktatás érettségi vizsgával zárul. A technikumi tanulmányok végén letett szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek felel meg. A technikum elvégzése után tehát a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, valamint még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van. Mindez lehetőséget nyújt a felsőoktatásban való továbbtanulásra is. A szakképző iskola a mesterembereket képzi. Annak, aki az iskolában szakmát szerzett, a ráépülő, specializáló szakmai képzéseknek köszönhetően számos lehetősége van a továbblépésre, szakmai ismereteinek magasabb szintre emelésére. Vagyis egy jó szakma ugyanúgy lehetséges karrierutat jelent, mint egy diploma. A jó szakembereket megbecsüli a társadalom. A szakirányú oktatás mind a szakképző iskolában, mind a technikumban elsődlegesen vállalati helyszínen, duális partnereknél valósul meg. Mivel a duális képzőhellyel kötött szakképzési munkaszerződés alapján a tanulókat munkabér illeti meg, már tanulmányaik során rendszeres jövedelemhez juthatnak. A szakképző intézmények első szakmájukat tanuló diákjainak ösztöndíj jár, amelynek egy része egyösszegű pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre a szakmai vizsga sikeres teljesítését követően.

Minden iskolában más a képzés?

Az egyes iskolai, helyi szakmai programok az óraszámok és a struktúra tekintetében némileg eltérhetnek egymástól, de a szakmai oktatásnak minden esetben meg kell felelnie a Képzési és Kimeneteli Követelményekben meghatározott tartalmaknak. Az új szakképzési rendszerben a duális képzőhely a szakképző intézménnyel közösen felel a szakmai vizsgára való felkészítésért. Az iskolák más és más duális partnerrel állnak kapcsolatban. Az iskola és a partner közötti megállapodás tartalmazza, hogy hány napot van a tanuló az iskolában és hány napot a duális partnernél. Az ágazati alapvizsgát követően a tanulók akár több időt tölthetnek a duális képzőhelyen, mint az iskolában. Technikumban az ötödik évfolyam már szinte csak a gyakorlatról szól.


Okleveles technikusképzés

A felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján folytatott, emelt szintű szakmai tudást biztosító képzés azoknak a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező tanulóknak ajánlott, akik tudatosan szeretnék építeni jövőjüket. A tanulók a képzés megfelelő tanulmányi eredménnyel történt teljesítését követően egyenes úton, már megszerzett kreditekkel juthatnak be az adott egyetem szakirányú képzésébe.


Szakmák

Automatikai technikus

Elektronika és elektrotechnika


Tovább

Elektronikai technikus

Elektronika és elektrotechnika


Tovább

Gépész technikus

Gépészet


Tovább

Gépgyártás-technológiai technikus

Gépészet


Tovább

Ipari informatikai technikus

Elektronika és elektrotechnika


Tovább

Mechatronikai technikus

Specializált gép- és járműgyártás


Tovább

Tudtad, hogy a most ismert szakmák nagy része eltűnik a következő években?

Hallottad, hogy sok szakmában a robotok veszik át az emberek  helyét?

Legyél TE a jövő nyertese! Tanulj modern szakmát! Tanulj robotikát!

 

Minden iskolánkban tanulható szakmában elsajátíthatóak az Ipar4.0 rendszerek alapjai!

Az informatikai alapok mellett minden déris tanuló megismerkedik az ipari robotok kezelésével!

 

Okleveles technikus osztályok a Dériben!

A Szegedi Tudományegyetem  és a Déri között kialakított partneri kapcsolatnak köszönhetően iskolánkban elindult az okleveles technikus képzés.

 

Az okleveles technikus osztályba járók olyan tudásra tesznek szert, amelyet az SZTE karai beszámítanak az egyetemi tanulmányok során, ezzel is könnyítve az egyetem elvégzését.

Ha szeretnél vezetői beosztást leendő munkahelyeden, műszaki pályán szeretnél tovább tanulni és jó tanulmányi eredményeid vannak, akkor jelentkezz okleveles technikusi  osztályainkba!

 

Technikus osztályok két idegen nyelvi képzéssel a Dériben!

 

A munkaadók egyre fontosabbnak tartják, hogy munkatársaik beszéljenek legalább egy idegen nyelvet.

Az angol nyelv ismerete a szakirodalom megismerésében, a német nyelv a német tulajdonú cégeknél való helytállásban segít.

 

Nálunk mindkét nyelvben képezheted magad!

 

Ha szeretnél előnnyel indulni a leendő munkahelyeden, megbecsülésre és megfelelő fizetésre vágysz, vagy szeretnéd magad külföldön is kipróbálni, akkor szakmai ismeretek tanulása mellett fejleszd nyelvi készségeidet is!

Jelentkezz technikusi osztályainkba!

Ágazat

Alapszakma

Kód-szám

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Gépészet

Gépész technikus (CAD-CAM szakmairány),

Gépgyártás-technológiai technikus

0401

5

16

Gépészet (okleveles)

Okleveles  gépész technikus (CAD-CAM szakmairány),

Okleveles  gépgyártás technológiai technikus

0402

5

32

Specializált gép- és járműgyártás

Mechatronikai technikus,

0403

5

16

Elektronika és elektrotechnika

Automatikai technikus,

Elektronikai technikus,

Ipari informatikai technikus

0404

5

32

Elektronika és elektrotechnika (okleveles)

Okleveles  elektronikai technikus,

Okleveles  ipari informatikai technikus

0405

5

32

Intézmény OM azonosítója:203052/004 , Technikai azonosító: 520361

Kérdéseiddel nyugodtan keress minket az alábbi elérhetőségeken, vagy pályaválasztási rendezvényeinken!

Elérhetőségeink: https://derimiksa.hu/rolunk/elerhetoseg

Pályaválasztási, pályaorientációs rendezvényeink: események

 


Partnereink

SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum


Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

6724 Szeged, Kálvária tér 7.

Telefon: 62/426-955

E-mail: igazgato@derimiksa.hu

OM azonosító: 203052

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001297/2015


2024Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum