SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052 | 6724 Szeged, Kálvária tér 7.

Intézmény logo

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. okt. 25.


Szerk

    Beszámoló a temesvári, 1956-os megemlékezésünkről

    A Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikum 12.d osztálya utazhatott a Rákóczi Szövetség támogatásával 2023. október 19-én Temesvárra. A Rákóczi Szövetség az 1956-os forradalom határon túli kapcsolataira szeretné felhívni a figyelmet ezzel a pályázati lehetőséggel. Szeged egyik testvérvárosába, Temesvárra szerettünk volna elmenni, ott még nem jártunk osztálykiránduláson. Temesváron is van a magyar forradalomhoz kapcsolódó szál, és sok magyar történelmi emlék.

    Beszámoló a temesvári, 1956-os megemlékezésünkről

    Az NDK-beli, lengyelországi és magyarországi forradalomhoz közvetlenül kapcsolódó, a magyar szikra hatására fellobbant romániai megmozdulások egyik kiemelkedő mozzanata volt a temesvári egyetemi diákság zendülése. A magyarság körében kevésbé ismert, köztudatunkban kevésbé rögzült az 1956. október 30-31-i temesvári diáknagygyűlés és az abból kibontakozó zendülés története. Azon a napon a Béga-parti városban román, magyar és más nemzetiségű egyetemi hallgatók vezetésével ezrek fejezték ki nyilvánosan együttérzésüket a magyar forradalom eszméi iránt, a szovjet típusú elnyomás ellen. A hadsereg és a Securitate erőszakkal fojtotta el a lázadást, több diákvezért politikai börtönre ítéltek Temesvárott.

    A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum vendégei lehettünk, a 12-es osztály fogadott bennünket Fodor Enikő tanárnővel. Az ismerkedési játékok után a déris diákok megemlékezését hallhatták és láthatták vendéglátóink. A szegedi 1956-os témájú emléktáblákat, mellszobrokat mutattuk be. Az iskolabemutatás után a városba mentünk. Útközben megállhattunk a Temesvári Református Templomnál, ott, ahol a Tőkés László mellett tüntető temesvári emberek 1989-ben kirobbantották a romániai rendszerváltozást elhozó forradalmat. „Innen indult a diktatúrát megdöntő forradalom.” Ezen emléktől pár méterre Dózsa György 1514-es kivégzésének helyszínére értünk. A legenda szerint a meggyilkolt Dózsa György fejét Szegeden temették el az Alsóvárosi templom körüli temetőben. Erről szól Juhász Gyula verse. Ezen emlékhely után az 1956-os megmozdulás emlékére állított emlékkőhöz érkeztünk. Az emlékkő román nyelvű felirata magyarul: 1956. október 31-én ezen a helyen egy nagyméretű tüntetés volt, melyben a kommunista elnyomás ellen szólaltak fel az egyetemisták, valamint kérték a korábban letartóztatott kollégáik szabadon bocsájtását. A tüntetést a karhatalom kegyetlenül elfojtotta, több száz egyetemistát letartóztattak. A vendéglátó diákok rövid megemlékezése is itt hangzott el a temesvári megmozdulás történetéről, és az egyik magyar tüntető élettörténetéről.

    14 órára a nyáron múzeumként átadott temesvári Víztisztítóhoz érkeztünk. Temesvári vendéglátóink román nyelvről magyarra fordították az információkat, amelyeket a gépész-elektronika szakirányú 12.d osztályos fiatalemberek kiválóan megértettek. A Víztisztítót Székely László, Temesvár főépítésze tervezte 1912-ben.

    E műszaki látnivaló után a városközpontban sétálhattunk. Megnézhettünk azt a katonai épületet, amelyben Bolyai János, az egyik leghíresebb magyar matematikus 1831-ben megalkotta a nemeuklideszi geometriát. Megállhattunk az előtt a ház előtt, ahol Klapka György, az 1848-49-es szabadságharc legendás tábornoka született. Bementünk a katolikus Szent György székesegyházba. Sétánkat a Habsburg-vár bástyájánál fejeztük be. Rövid szabadprogramot követően indultunk vissza Szegedre.

    Az 1956-os emlékkőnél Lehőcz László, a Temesvári Rádió riportere készített interjút Gergelyné Bodó Mária szervező tanárnővel, és két temesvári, meg két szegedi diákkal. Ez az interjú a Kossuth Rádióban is elhangzott 2023. október 23-án. A linkek:

    https://app.box.com/s/mcspzcpmcn1euv0eypckf9vtyfzd327h

    https://app.box.com/s/mcspzcpmcn1euv0eypckf9vtyfzd327h?fbclid=IwAR3CxecuCqDq5b9NbmmaqupspefekgtQ4vslj7lPx6QihzQuO_A-VZYGg0I

     

    Szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, segítőnknek, akik segítették megvalósítani a programukat.

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Beiratkozási információk leendő kilencedikeseinknek

    Beiratkozási információk leendő kilencedikeseinknek

    Online beiratkozással kapcsolatos információk.

    2024. jún. 13.


    Szerkesztő

    Nyílt  nap - középfokú végzettséggel rendelkezők részére

    Nyílt nap - középfokú végzettséggel rendelkezők részére

    Középfokú végzettséggel rendelkezők számára kínálunk továbbképzési lehetőséget.

    2024. máj. 27.


    Szerkesztő

    A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum felvételi jegyzéke 2024/2025.tanév

    A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum felvételi jegyzéke 2024/2025.tanév

    A 2024/2025. tanévre a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumába felvételt nyert tanulók

    2024. ápr. 26.


    Admin


    Partnereink

    SZC logo

    Szegedi Szakképzési Centrum


    Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

    6724 Szeged, Kálvária tér 7.

    Telefon: 62/426-955

    E-mail: igazgato@derimiksa.hu

    OM azonosító: 203052

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001297/2015


    2024Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum